Ergonomia kuchni a efektywność pracy kucharzy – co warto wiedzieć

Kuchnia jest miejscem, w którym ergonomia odgrywa ogromną rolę. Ograniczona przestrzeń, długie godziny pracy, ciągły pośpiech i duży stres mogą sprzyjać popełnianiu błędów, dlatego warto zadbać o to, by wykonywanie wszelkich niezbędnych czynności było maksymalnie intuicyjne. Odpowiednio dobrane i zaaranżowane wyposażenie gastronomii pozwoli sprawić, że kuchnia będzie pracować jak dobrze naoliwiona maszyna, a dzięki temu zwiększy się jej efektywność i skuteczność.

Wyposażenie gastronomii – ergonomia to podstawa

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wymagająca i trudna jest praca w gastronomii. To przede wszystkim zajęcie wyczerpujące fizycznie – personel kuchenny większość dnia spędza na nogach, nierzadko w bardzo wysokich temperaturach. Konieczność jak najszybszej, a jednocześnie precyzyjnej obsługi kolejnych zamówień wywołuje z kolei presję i stres, które także potrafią odciskać swoje piętno na pracownikach. Nic więc dziwnego, że uważa się, że wyposażenie gastronomii powinno być jak najbardziej ergonomiczne. Dotyczy to zarówno dużego sprzętu, jak i mniejszych akcesoriów i artykułów gastronomicznych. To, jak są wykonane, a nawet rozmieszczone w kuchni, może mieć bowiem ogromny wpływ na bezpieczeństwo i wydajność pracy.

Sprzęt dla gastronomii – odpowiednie parametry stanowiska pracy

Każde stanowisko pracy w kuchni powinno spełniać określone normy. Większość restauratorów i managerów doskonale wie, że sprzęt dla gastronomii musi być bezpieczny i higieniczny, ale nie każdy pamięta o odpowiedniej organizacji pracy. Stanowiska muszą być zorganizowane tak, by poruszanie się między nimi nie było utrudnione. Konieczne jest też zapewnienie odpowiedniego dostępu do urządzeń. Ponadto dodatkowe akcesoria i artykuły gastronomiczne, w jakie można się zaopatrzyć np. w sklepie branżowym Technica, muszą być rozmieszczone w sposób, który ułatwia ich użytkowanie. W skrócie – kucharz powinien mieć w zasięgu ręki wszystkie narzędzia, których będzie potrzebował do wykonania określonych zadań.

Sprzęt gastronomiczny – na co zwracać uwagę?

Wybierając sprzęt gastronomiczny, należy mieć na uwadze jego rozmiary i proporcje oraz to, jak będzie współgrał z przestrzenią, w której ma się znaleźć. Większość wyposażenia, jakie znajdziesz, odwiedzając internetowy lub stacjonarny sklep z wyposażeniem gastronomicznym, spełnia normy dotyczące optymalnej wysokości czy głębokości blatów. Dlatego warto wybierać tylko specjalistyczne urządzenia przeznaczone do profesjonalnego wykorzystania. Przy rozmieszczaniu sprzętu gastronomicznego warto jednak pamiętać o odległościach – na przykład pomiędzy urządzeniem grzejnym a innym stanowiskiem pracy powinno być minimum 140 cm.

Akcesoria i artykuły gastronomiczne – wszystko pod ręką

Planując wyposażenie gastronomii, a w szczególności kuchni, nie można zapominać również o mniejszych elementach. Wszelkie naczynia i narzędzia powinny być dostępne w odpowiedniej ilości, tak aby ograniczyć przestoje związane z ich brakiem. Każdy element wyposażenia powinien mieć też swoje stałe miejsce przechowywania i być łatwo dostępny. Najlepiej, gdy podczas pracy na stanowisku wszystkie niezbędne akcesoria i artykuły gastronomiczne znajdują się w zasięgu ręki. Dzięki temu następuje redukcja przemieszczania się personelu po kuchni, co zwiększa bezpieczeństwo i pozwala uniknąć chaosu. To szczególnie istotne w mniejszych i zatłoczonych pomieszczeniach.

Warto pamiętać, że odpowiednio wybrane wyposażenie dla gastronomii to nie tylko takie urządzenia i akcesoria, które są solidne, efektywne i higieniczne. Niezwykle ważne jest też to, czy każdy element spełnia wymogi ergonomii. Dzięki temu kuchnia na pewno będzie pracować wydajniej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here